De start van het verhaal

Waarom dit project ?

Bouwen volgens de BEN-principes wordt vanaf 2021 de standaard voor nieuwe gebouwen in Vlaanderen.

Wie bouwt, kijkt vooruit en bouwt misschien al liever conform de norm van morgen.

Maar is BEN-bouwen vandaag ook al de slimste keuze! En wat bij een renovatie?

NAV DOCUMENTEERT en INFORMEERT

 BEN-ontwerpen en BEN-bouwen zal ons confronteren met nieuwe vragen en aandachtspunten.

“Hoe beginnen we er aan, hoe pakken we dit aan, wat zijn de aandachtspunten?”NAV is benieuwd naar de ervaringen van de voorlopers en selecteerde twee pilootprojecten. Vanuit het standpunt van de architect volgen we een nieuwbouw en een renovatie van telkens een woning waarbij nu al gekozen wordt voor een BEN-traject.

Hier deelt architect Christophe Debrander zijn eerste stappen naar een BEN-renovatie.

Momenteel is er nog geen definitie voor een BEN-renovatie. Deze woning zal gerenoveerd worden volgens de definitie van een BEN nieuwbouw.

DE START VAN HET VERHAAL:

Van EPC “rood” naar Bijna Energie Neutrale vakantiewoning…

10 jaar geleden:

 Mijn vrouw en ik zijn net gestart aan onze woondroom: de fundering is gegoten van onze nieuwbouw laagenergiewoning, want dat was de benaming 10 jaar geleden voor een K22: “laagenergiewoning”.

Als ik vandaag onze woning door de EPB-software haal, merk ik dat BEN de juiste term is. Onze woning voldoet al 9 jaar aan alle criteria van een Bijna Energie Neutrale woning. Ze loopt 15 jaar voor op de regelgeving!

Dankzij onze woning heb ik met enkele opendeurdagen de mensen warm kunnen maken om ook van hún woning een energetisch aangename thuis te maken. Dankzij die ervaring heb ik ook vele rechtstreekse en onrechtstreekse klanten een warme thuis kunnen geven. Zij zijn stuk voor stuk ambassadeurs van een energetisch correcte woning. Het sterkt me in de overtuiging dat het een juiste keuze was om BEN te bouwen en om ambassadeur te zijn van passief bouwen.

1 jaar geleden:

Na lang nadenken zijn we overtuigd: we gaan een nieuw project starten. En niet zomaar een project, maar een beleefproject voor mensen die op vakantie willen komen in de Vlaamse Ardennen. Een vakantiewoning waar je een aangename vakantie in een mooie streek kan beleven.

Maar dit project start met een extra dimensie. 1 jaar geleden stond bij IWT ook een oproep open voor de proeftuin ‘Woningrenovatie: innovatie bij energiezuinig verbouwen’. De stad Kortrijk, Intercommunale Leiedal, Bostoen, Renson, Isover, CTC, Bond Beter Leefmilieu en de universiteit Gent hebben samen een project ingediend. Daarbij ben ik ingeschakeld als expert-onderaannemer. Het project is genaamd RenBEN: Renoveren tot BEN (Bijna Energie Neutraal). De ervaring die Bostoen heeft opgedaan met de bouw van 500 passiefhuizen en de tool die de universiteit Gent geschreven heeft voor BEN-nieuwbouw wordt in dit project omgezet naar BEN-renoveren op grote schaal.

Het spreekt dan ook voor zich dat we de gasten van onze vakantiewoning willen laten proeven hoe het voelt om in een Bijna Energie Neutraal verbouwde woning te logeren.

Het idee is geboren, het financieel plan is opgemaakt.

Na enkele maanden de markt te hebben afgeschuimd botsen we op de ideale advertentie: een woning uit de jaren ’60 met koterijen, in het hartje van de Vlaamse Ardennen.

Enkel glas, geen isolatie, 1 steenoude ventilator in de keuken en een verouderde technische installatie, maar wel een interessante geometrie: als we de koterijen wegdenken is het een compact (bijna) vierkant bouwvolume met een zadeldak.

Leuk weetje: de woning heeft geen onderdak, het houten schrijnwerk heeft geen rubberdichting, een blowerdoor heeft geen zin: de luchtdicht(?)heid ligt ver boven de 12/h. Deze woning is het ideale slachtoffer voor een totaalverbouwing tot BEN.

1 januari 2015:

 De bouwvergunning is er, de aannemer geselecteerd, de werken kunnen starten. Wij zijn klaar voor 9 maanden metamorfose…

Tijdens deze reeks nemen wij u mee in de energetische keuzes en de totaalverbouwing van EPC “875 kWh/m²jaar” naar BEN-vakantiewoning!