Beperk het energieverbruik door verspilling tegen te gaan

— Een warme muts

Een eerste stap is de warme muts: hoe kunnen we een goede isolatielaag rond de woning aanbrengen?

  • Gaan we de woning langs binnen isoleren?
  • Gaan we de luchtspouw isoleren zodat er geen nieuwe afwerking nodig is?
  • Kiezen we voor buitenisolatie gecombineerd met een nieuwe gevelafwerking?

 

Een aantal parameters spelen een rol in deze keuze:

  • Als eerste komen we terug bij de reden waarom we het huis gekocht hebben: “de indeling voldoet al voor 80% aan onze behoefte”. De oppervlakte van de slaapkamers is perfect wat we nodig hebben en de vloeren, muren en plafonds van de slaapkamers zijn in goede staat. Ook de eetplaats en zitplaats zijn exact de grootte die we nodig hebben om 10 man rond de tafel en de televisie te zetten, deze binnenmaten moeten behouden blijven.
  • Daarnaast willen we wel de gehele woning, zowel binnen als buiten, opfrissen. Binnen kan je dat gemakkelijk doen met een laagje verf op de muren, maar buiten kiezen we niet graag voor verf omdat we geen onderhoud willen aan de gevels. De zuidwestgevel had het ook al redelijk te verduren gehad van weer en wind en zou opnieuw moeten worden gevoegd als we die wensen te behouden.
  • Als laatste hebben we ook de meevaller dat er geen rooilijn is en dat de woning voldoende ver van de perceelsgrenzen staat. We kunnen dus overal gemakkelijk 32 cm uitbreiden.

Dit alles in acht genomen hebben we dus gekozen voor de efficiëntste oplossing: nadat de aanbouwen zijn afgebroken trekken we een jasje rond de woning. Er wordt 18 cm glaswol tegen de bestaande gevelsteen gezet en we werken af met een luchtspouw en een nieuwe gevelsteen. Een nieuwe fundering van 32cm moet deze nieuwe gevel dragen. We hebben voor de isolatie gekozen voor Mupan Façade van Isover met lamda 0,032. Deze isolatie is licht indrukbaar zodat het beter aansluit tegen de oneffenheden van de bestaande buitengevel. De U-waarde van de totale muur komt nu op 0,14 W/m²K. Hiermee scoren we zelfs een pak beter dan de norm voor BEN-nieuwbouw!

Wat met de bestaande luchtspouw?

 De EPC-verslaggever had met fierheid in zijn bijlage voorgesteld om de luchtspouw van 5 cm op te vullen met isolatie, hiermee zouden we 135 kWh/m² besparen.

Tijdens aanpassingswerken aan de achtergevel (we gaan een schuifraam bijsteken in de keuken) werd mijn vermoeden echter bevestigd: rond het buitenschrijnwerk was de spouw dichtgemetst tot aan de gevelsteen… koudebruggen alom dus.

Om kosten te besparen gaan we de gevelsteen laten staan. Tegen de bestaande gevelsteen komt de nieuwe isolatie. Dit bespaart een paar duizend euro afbraakkosten.

We moeten de bestaande luchtspouw wel met de nodige aandacht behandelen: we moeten erop letten dat de kostbare warmte van de woning niet via de spouw omhoog naar buiten kan. De gevelisolatie gaat mooi aansluiten op de dakisolatie, zodat de bovenkant van de spouwmuur volledig binnen de isolatieschil zit. De warmte in de spouw zit dus helemaal binnen in de woning, komt niet in contact met buitenlucht of buitentemperatuur. Zo kan er ook geen negatieve convectie ontstaan.

Hoe gaat het isolatieverhaal verder:

Het best geïsoleerde deel van de muts is het dak: hier gaan we 36 cm isolatie toepassen, goed voor U-waarde 0,10 W/m²K.

Ook de vloer gaan we volledig kunnen isoleren tot een U-waarde 0,24 W/m²K: in eetplaats en keuken is de vloer uitgeschept tot 28 cm onder vloerpas, zodat er een nieuwe betonplaat in kan en daarop 9cm vloerisolatie. Onder de zitplaats en de inkom is een kelder, daar kunnen we het plafond van de kelder isoleren. De inpandige garage wordt badkamer en wasplaats. Hier lag de vloer 36cm lager, dit is voldoende hoogte om zonder grote uitbraakwerken een betonplaat te gieten met daarop 9cm isolatie.

In het buitenschrijnwerk komt drievoudig glas met U-waarde 0,6.

We hebben dus een mooi isolatiejasje.

Zijn alle bouwknopen opgelost?

De hele isolatieschil loopt perfect door, behalve aan de muurvoet. Voor deze bouwknoop rekenen we op “de weg van de minste weerstand”. Men spreekt van een EPB-aanvaarde bouwknoop wanneer de lengte die de warmte van binnen tot buiten moet afleggen groter dan of gelijk is aan 1 meter. De nieuwe spouwisolatie loopt door tot op de nieuwe fundering, waardoor de warmte 1 meter moet afleggen om rond de muurvoetisolatie van binnen naar buiten te geraken. Hiermee voldoen we ook op vlak van bouwknopen aan de EPB-eisen.