Knopen doorhakken

Het eerste advies:

Het EPC-certificaat van de bestaande toestand spreekt voor zich.  De schaallijn van het certificaat loopt van 0 tot 700, naast deze schaallijn staat boven het rood de pijl met de waarde: “875”. Dit is nog eens 25% slechter dan de slechtste waarde.  Het is dan ook niet te verwonderen dat iedereen beseft dat er werk aan de winkel is!  Maar daarmee is nog niet alles gezegd.

Ik ben positief verrast door het document die de verslaggever bij het EPC certificaat heeft toegevoegd.  De bijlage vermeldt hoe de woning in 4 stappen meer dan 80% energiezuiniger kan worden gemaakt: 4 stappen van EPC waarde 875 naar 157 kWh/m².  Een verslaggever met weerwaarde!

In het stappenplan van de verslaggever wordt voorgesteld om eerst de verwarming aan te pakken.  De mazoutkachel, de kolenkachel en de elektrische vuurtjes vervangen door een condensatieketel op aardgas geeft een daling van bijna 50%. Klinkt logisch.

Maar dat is gelukkig niet wat de trias energetica ons voorschrijft.  Om dit huis zonder isolatie en vol kieren en spleten te verwarmen hebben we een vrij zwaar vermogen nodig. De ketel zou dus veel te zwaar zijn nadat de geadviseerde isolatie van de volgende 3 stappen zou zijn uitgevoerd.

Deze kritische noot mag de goede intentie van de bijlage echter niet overschaduwen.  Voor mij was het een zeer positieve ervaring dat de verslaggever reeds een eerste voorstel deed om deze woning 80% zuiniger te maken.  Dit is een mooie stap naar een zuiniger gebouwenpark.  En deze 4 stappen waren haalbaar zonder ingrijpende veranderingen: verwarmingsinstallatie in opbouw, 10cm isolatie op de zoldervloer, 5cm isolatie in de luchtspouw, 6cm isolatie tegen het plafond van de garage en de kelder én het enkel glas vervangen door dubbel glas.  De adviezen van deze verslaggever zijn allemaal haalbaar zonder grote verbouwingswerken.

Maar er is meer nodig

Maar er is meer nodig. Wij willen dat deze woning na de totaalverbouwing voldoet aan de nieuwbouw van morgen.  Niet alleen op het vlak van het energiepeil, maar ook op het vlak van indeling en beleving.

De mooie ligging van de woning was uiteraard een doorslaggevend element. We willen onze vakantiegangers een droomverblijf in het hartje van de fantastische Vlaams Ardennen aanbieden.  Ook de indeling van de woning was doorslaggevend voor de aankoop: de eetplaats en zitplaats zijn voldoende ruim en hebben voldoende lichtinval, er zijn 4 mooi ruime kamers en de zolder biedt ook nog mogelijkheden voor de toekomst.  Daarom zijn we dus gevallen voor deze woning: fantastische ligging en de indeling voldoet al voor 80% aan onze behoefte.

Maar: de huidige keuken is te klein, de badkamer is te klein voor een woning met 4 slaapkamers en het toilet beneden is… buiten.  We gaan dus de inpandige garage opofferen om de keuken groter te maken en een tweede badkamer en toilet te voorzien op het gelijkvloers.

Naast het energetische krijgt dus ook de indeling een update.

 De eerste knoop is doorgehakt:

Vooraleer tot aankoop over te gaan wisten we al dat we veel keuzes zouden moeten maken. Hoe gaan we de indeling optimaliseren?  Hoe gaan we de woning isoleren en luchtdicht maken? Welke technieken gaan we installeren?

Nog voor het compromis was getekend hadden we knoop 1 opgelost. Na enkele ruwe schetsjes op de originele plannen kregen we een goed beeld van de nieuwe indeling.  Voor ons was duidelijk dat deze woning aanpasbaar is naar onze behoeftes. We konden met een gerust hart de eerste knoop doorhakken en het compromis ondertekenen.

Trias energetica:

Voor de volgende keuze hebben we ons – natuurlijk – laten inspireren door de trias energetica, de basisvuistregel bij het duurzaam ontwerpen van gebouwen.

Als eerste stap gaan we energieverspilling tegengaan door maximaal in te zetten op isolatie, luchtdichtheid en energiezuinige ventilatie.  Dit brengt ook meteen de grote keuzes met zich mee. Gaan we de woning langs binnen isoleren? Of gaan we de luchtspouw isoleren zodat er geen nieuwe binnenafwerking nodig is?  Of kiezen we voor buitenisolatie gecombineerd met een nieuwe gevelafwerking?  Wat zijn de gevolgen op koudebruggen en luchtdichtheid?  Hoe gaan we ventileren?