Volgende stap: hernieuwbare energie

hernieuwbare energie

Volgens de warmteverliesberekening hebben we slechts 4400 watt nodig om onze vakantiewoning van 250 m² te verwarmen. De keuze is dan ook rap gemaakt: dit is ideaal voor een verwarming op lage temperatuur.

Op het gelijkvloers gaan alle vloeren eruit, hier komt vloerverwarming. Op de verdieping blijven de vloeren liggen, hier gaan we voor ventilo-convectoren. De watertemperatuur is berekend op 35° vertrek en 30° retour, ideale temperaturen voor een geothermische warmtepomp.

De vakantiewoning is voorzien van 2 badkamers, eentje met een douche en eentje met een bad/douche combinatie. Omdat er tot 10 gasten kunnen logeren is er een hoge behoefte aan sanitair warm water! Volgens EPB komt 45% van het verbruik van sanitair warm water. We kiezen voor een warmtepomp van ithodaalderop en hiermee daalt ons E-peil al tot E36.

Om E30 te behalen hebben we ook nog 5 fotovoltaïsche zonnepanelen besteld, deze dekken ongeveer het volledige jaarverbruik voor verwarming, de vakantiewoning zal na de totaalverbouwing in hart en nieren Bijna Energie Neutraal zijn!

Leidingen

Ondertussen is de aannemer gestart met het uitvoeren van de leidingen voor sanitair, verwarming, ventilatie en elektriciteit.

Lees meer op habitos.be